V MMB sa možno dozvedieť o živote a diele väzňa A. Frankla

28.02.2012 Bratislava

Bratislava 28. februára (TASR) – Výstavný projekt so životným príbehom pod názvom Vízie–Visions–Visionen je venovaný bratislavskému rodákovi, väzňovi v koncentračných táboroch a maliarovi Adolfovi Franklovi (1903-1983).

Pripravilo ho Múzeum mesta Bratislavy (MMB) v priestoroch Starej radnice, kde bude pre verejnosť k dispozícii od 1. marca do 29. apríla. Na počesť Frankla bude 29. marca odhalená pamätná tabuľa na rodinnom dome, kde ho aj s jeho rodinou 28. septembra 1944 zatkli členovia Hlinkovej gardy a nemecké gestapo.

\"Je to príbeh rodáka, ktorý napriek nespravodlivostiam počas slovenského štátu a po vojne zanechal odkaz najmä pre mladých ľudí, že stále sú tu nástrahy na potláčanie ľudských práv. Je to aj dôkaz, ako človek môže ostať ľudský i po negatívnych skúsenostiach. Preto záštitu nad výstavou prijal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik,\" zdôvodnil dnes na tlačovej konferencii hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Kladný vzťah Frankla k rodnému mestu ocenil aj riaditeľ MMB Peter Hyross. \"Napriek tomu, že z neho musel ako Žid dvakrát nedobrovoľne odísť, na Bratislavu nezabudol. Je to jeho prvá výstava v našom meste,\" povedal pre TASR Hyross.

\"Otec doma nechcel rozprávať deťom o holokauste, on to vedel kresliť a maľovať. Vytvoril vyše 2000 obrazov,\" pripomenul 77-ročný syn Thomas Frankl. Zároveň sa priznal, že rád prichádza do Bratislavy, aj keď si spomína, že ako chlapec čítal na cukrárni nápis: Psom a Židom vstup zakázaný. \"Teraz sa v Bratislave cítim ako znovuzrodený,\" dodal Thomas, ktorý nosí otcov čierny klobúk.

Adolf Frankl sa narodil 12. februára 1903 a maľovaniu sa venoval od detstva. Ešte pred vojnou absolvoval štúdium umenia a maľby na Škole umeleckých remesiel u profesorov Gustáva Mallého, Františka Reichentála, Ľudovíta Fullu a Josefa Vydru. Popri tom bol karikaturistom a kresličom reklamných plagátov. Pracoval v otcovom obchode na zariaďovanie interiérov (1921-1941). Oženil sa a založil si vlastnú firmu, neskôr bol jeho majetok arizovaný. V septembri 1944 bol Frankl odvlečený do slovenského koncentračného tábora v Seredi a neskôr do tábora smrti v poľskom Osvienčime. Po oslobodení sa vrátil do Bratislavy (1945) a obnovil obchod s interiérovými doplnkami, najmä textilnými dekoráciami. S rodinou emigroval do Viedne (1949), kde 18. augusta 1983 zomrel.

Výstava sa už 15 rokov koná pod záštitou vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Teraz je v rámci Európskeho roka aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami. Okrem MMB a Thomasa Frankla sa na nej podieľa Rakúske kultúrne fórum v Bratislave.
 

Vyberte región